
Tips en trucs voor je werkplek
Wil je zelf aan de slag met het verbeteren van je werkplek? Lees hier handige tips om je alvast op weg te helpen. Andere kleur, nieuwe accesoires en stoffering geven al snel een betere sfeer om in te werken. Veel plezier met mijn tips!

Indiana Jones
Ik kan het niet helpen. Maar als er ergens sprake is van avonturiers of ontdekkers, dan moet ik meteen aan Harrison Ford denken. En dan aan Harrison Ford als Indiana Jones. Zo ook gistermiddag.
Gistermiddag zat ik, te midden van andere interieurstylisten, geboeid te luisteren naar Hilde Francq die ons een aantal toekomstige trends presenteerde. Lees meer
Hilde is kleurmarketeer en trendwatcher. Samen met haar team adviseert zij bedrijven de juiste kleuren voor hun producten en communicatie te bepalen en helpt zij bij het kiezen van de juiste materialen, texturen, patronen en vormen.
Eén trend was ‘the explorer’. Met veel Latijns-Amerikaanse elementen, warme kleurencombinaties en natuurlijke materialen. En dat alles kan zowel uitbundig als subtiel toegepast worden in verschillende interieurs. Het hoeft het allemaal er niet zo perfect uit te zien. Je mag best wel zien dat materialen en meubels ‘doorleefd’ zijn. En er mogen hier en daar best wel vlekjes zitten, zodat je kunt zien dat het handgemaakt is.
Ik houd wel van doorleefd. Krasjes worden bij mij niet snel weggewerkt. Deukjes mogen er gewoon zijn. Dus dit is een trend waar ik blij wel mee uit de voeten kan (hoewel mijn interpretatie waarschijnlijk niet de juiste is ….). Ook van het kleurenpalet (o.a. groen, brique, donkergeel en gebroken wit) word ik heel blij. Kortom, ik sla aan bij de trend ‘the explorer’.
Terug naar Indiana Jones. Ik vroeg me af….. Als ik deze trend thuis doorvoer, komt er dan op een goede dag een leuke explorer op mijn stylisch verantwoorde bank hangen? Die op weg naar nieuwe avonturen bij mij inspiratie op komt doen? Het is allicht de moeite van het proberen waard.
Wil je tips of adviezen voor je werkplek? Neem contact met me op.

Vertel me je lievelingskleur....
… en ik zeg wie je bent.
We hebben allemaal een persoonlijke voorkeur voor Balder kleuren. Maar kleur heeft ook invloed op je humeur, houding of productiviteit. Een kleur heeft meer invloed dan je denkt. Vaak worden kleuren geassociëerd met stemmingen en emoties. Rood met vurig en strijd, maar ook met liefde. Blauw met koel, ruimte en zakelijk. Grijs met saai. Er zijn ook kleuren met een bepaalde functie. Denk aan de kleuren van een verkeerslicht. Lees meer
Door blauwe en roze muisjes op ‘beschuit met muisjes’ weten we meteen welk geslacht een baby heeft. Hoe jij je werkplek ervaart, wordt ook door kleur beïnvloed. Sterker nog: het soort werk dat je doet, kan door kleurgebruik beïnvloed worden. Als je vooral creatief bezig bent, kan een oranje muur (moet je durven!) of oranje accessoires dat stimuleren. Terwijl in een huisartsen praktijk groen beter werkt, door de ontspannende en rustgevende werking van die kleur.
TIP:
Vind je een bepaalde kleur eigenlijk niet helemaal mooi maar wil je toch wel eens uitproberen of het werkt? Kijk dan of die kleur in een kleurtoon – lichter of donkerder – is te krijgen die wel bij jouw smaak of voorkeur past. Er zijn veel cultureel bepaalde kleur associaties. Je eigen voorkeur voor een kleur is echter doorslaggevend voor de toepassing ervan. Laat je daarom vooral leiden door waar jij je prettig bij voelt.
Wil je meer tips of adviezen over het gebruik van kleuren op je werkplek? Neem contact met me op.

Ontdek je (werk)plekje
We gaan met z’n allen steeds meer thuis werken. Maar niet iedereen heeft de ruimte om thuis een eigen werkplek in te richten. Op zich geen probleem, want je kunt op een creatieve manier in je woonkamer je eigen thuiswerkplek creëren.
Kijk eens in de woonkamer wat de mogelijkheden zijn. Is er een kastje, tafel of stoel die verplaatst kan worden of weg kan? Maak een lijstje wat je nodig hebt om je werkplek in te richten:Lees meer
- Voldoende licht
- Stopcontact
- Heb je een aparte werkplek nodig
- Wil je een bureau(tje) naar of tegen een muur plaatsen
Als je een plaats hebt gevonden voor je werkplek kun je die gaan inrichten. Hanteer de volgende vuistregels: houd het rustig, houd het strak.
Een werkplek in de hoek van de kamer is geen plek voor massieve stoelen en grote eiken bureaus en kasten. Kies voor een wat slankere bureaustoel, maar ga wel voor comfort. Neem eventueel een opklapbaar bureau, zodat je je thuiskantoor kunt ‘opruimen’ als dat nodig is. Zorg dan wel voor een plek waar je je laptop en eventuele andere spullen kunt opruimen, anders slingeren die weer ergens door de kamer.
TIP:
Als je een open werkplek in de huiskamer maakt houd het dan vooral rustig. Het is fijn om aan het einde van de dag je spullen een beetje te kunnen laten liggen, zodat je de volgende dag zo weer verder kunt werken, maar het moet er niet gaan uitzien als een rommelhoek. Leg alleen de hoogst noodzakelijke spullen op je werkplek en zorg voor een (kleine) kast waar je snel dingen in kunt opruimen.
Wil je meer tips of adviezen over het inrichten van je thuis werkplek? Neem contact met me op.

Aan tafel!
Ondanks dat we steeds vaker thuiswerken, heeft niet iedereen een aparte werkplek thuis. En met een laptop is het makkelijk om aan de keuken- of eettafel te gaan werken. Het nadeel van zo’n tafel is natuurlijk dat je eerder wordt gestoord door huisgenoten. Maar laten we eens omdenken: het is gezelliger en je zit dichtbij het koffiezetapparaat en de koelkast! Reserveer een hoek van de eettafel voor je laptop en zorg voor Lees meer
opbergruimte in de buurt voor de rest van je spullen. Je zult aan het einde van de dag plaats moeten maken voor andere zaken, dus opbergruimte is een vereiste wanneer je aan de eettafel werkt.
TIP:
Investeer in goede eettafelstoelen of neem eventueel één andere stoel die beter zit. Neem dan niet een lompe bureaustoel, maar zoek een rank model dat past bij de rest van je inrichting en je eettafelstoelen.
Als je snel afgeleid bent zorg dan voor hulpmiddelen om je af te zonderen. Creëer met behulp van een kamerscherm bijvoorbeeld een afscheiding of scherm je af van anderen met behulp van een laptopombouw. Ook een goede koptelefoon met ruisonderdrukking kan helpen. Die zorgt ervoor dat het een stuk stiller om je heen is, zelfs als je geen muziek aan hebt.
Wil je meer tips of adviezen over het inrichten van je werkplek? Neem contact met me op.

Minimalistisch
Voor een goede werkplek heb je maar weinig nodig: een bureau, een stoel en goed licht. Klaar! Daarmee hebben we meteen de basis voor een minimalistische werkplek. Maar wat is dat dan: een minimalistische werkplek? Lees meer
Dat is een werkplek die neutraal is, rustgevend ingericht, met niet al te veel details, niet teveel decoraties en vooral geen rommel. Daarnaast is het meubilair ook strak en minimalistisch waardoor alles op zijn plek valt en een eenheid vormt met de omgeving.
Wat zeker niet hoeft te betekenen dat een minimalistische werkplek saai of klinisch hoeft te zijn.
TIP:
Bij een witte werkplek kun je mooie pastelkleuren als accent gebruiken. Het blijft desondanks rustig en neutraal maar toch ook een tikkeltje vrolijk. Wil je meer warmte toevoegen dan kun je kiezen voor hout in combinatie met wit. Vind je juist contrast leuk, dan kan je zwart als contrastkleur gebruiken. Maar in alle gevallen geldt: houd het simpel! Creëer een minimalistische werkplek waar je goed kunt werken, weinig afleiding hebt en toch ook inspiratie vindt.
Wil je meer tips of adviezen over het inrichten van je thuis werkplek? Neem contact met me op.

Alle ballen verzamelen!
Hoe vaak heb ik in mijn loopbaan aan hele grote en hele lange, saaie vergadertafels gezeten? Veel te vaak als je het mij vraagt. En die vergadertafels stonden meestal ook in inspiratieloze en kleurloze vergaderzalen.
Gelukkig komt daar wel steeds meer verandering in.
Vergaderzalen of bespreekkamers met de uitstraling van een woonkeuken, een tuinhuisje, of een American Diner. Het kan tegenwoordig allemaal. En ze beogen ook allemaal hetzelfde: namelijk jou en je mede-vergaderzaal-gebruiker in een andere denkmodus te brengen. Jou het idee geven dat je even in een andere omgeving bent, waardoor je ook anders gaat denken. Out-of-the-box denken in een out-of-the-box omgeving. Lees meer
Een ontzettend leuk idee en goed concept. Maar het moet geen trenddingetje op zich worden. Als je een recht-toe-recht-aan kantoor hebt, waar iedereen in 3delig grijs rondloopt (nou ja, bij wijze van spreken dan), kun je niet verwachten dat iedereen tijdens de wekelijkse vergadering op skippyballen gaat rondhuppen. Of dat je klanten ontvangt in een ruimte die alleen verlicht is met slechte wandverlichting die in een kinderkamer niet zou misstaan. Tenzij je de producent bent van die verlichting, maar dan nog….
Wil je ook een leuke vergaderruimte? Bedenk dan:
- Een beetje prikkelen mag wel, maar over het algemeen wil je dat je medewerkers en / of je klanten zich op hun gemak bij jou voelen. Overdrijf het dus niet, zorg dat de ruimte wel in overeenstemming is met de rest van de werkomgeving.
- De omgeving waarin je zit, mag ook niet te veel afleiden waardoor de gevreesde vergaderingen nóg langer gaan duren. En bedenk je dat het nieuwtje van zo’n vergaderruimte er ook vanaf gaat en dus ook het effect.
- Wat past er bij jou(w bedrijf)? Omdat alle anderen opeens hun vergaderruimte hebben omgetoverd tot een ballenbak, wil dat zeggen dat jij dat ook moet doen.
Maar…. Als al skippyballen in de vergaderzaal, dan ook een ballenbak in het bedrijfsrestaurant! Hoppa, niet moeilijk doen!
Wil je tips of adviezen voor een inspirerende vergaderruimte? Neem contact met me op.

And then there was light…
Een romantische avond breng je niet snel door in een door TL-licht verlichte ruimte en een operatie voer je niet uit bij kaarslicht. Iedere situatie vraagt nu eenmaal om de juiste verlichting. Hoeveel invloed licht heeft, blijkt wel uit het feit dat sommige mensen ’s winters last hebben van een winterdepressie doordat er in die periode een tekort aan zonlicht is.
Hoe prettig je je werkplek ervaart wordt ook bepaald door het gebruik van licht. Lees meer
Als er te weinig licht op je werkplek valt, moeten je ogen zich meer inspannen. Hierdoor ontstaat(oog)vermoeidheid of hoofdpijn. Bovendien is uit onderzoek gebleken dat bij te weinig licht meer fouten worden gemaakt. De meest ideale situatie is een combinatie van natuurlijk daglicht en kunstlicht. Op kantoor kan dat niet altijd per individu ingesteld worden, maar op je eigen werkplek thuis regel je dat natuurlijk wel zelf.
Zorg dat het licht op je werkplek thuis zo optimaal mogelijk is, door op een aantal dingen te letten:
- Lichte kleuren op plafond en wanden
- Bureaus zo dicht mogelijk bij ramen
- Gordijnen open laten en zonwering niet te laag
- Spiegels die daglicht weerkaatsen
TIP:
Als je een werkplek in de woonkamer hebt, dan is het fijn als je bureaulamp dimbaar is. Wanneer je werkt, kan het licht vol aan. ’s Avonds wanneer je niet aan je werkplek zit dim je de bureaulamp naar een lager niveau. Op die manier doet dezelfde lamp dienst als sfeerverlichting.
Wil je meer tips of adviezen over het gebruik van licht op je werkplek? Neem contact met me op.

Clear your desk
Ruim aan het eind van de dag je bureau of werkplek op. Daarmee schep je ook meteen helderheid in je hoofd.
Toen ik -in een vorig leven- nog keurig elke werkdag op kantoor, achter een bureau doorbracht, vond ik het altijd heerlijk om aan het eind van de dag dat bureau op te ruimen. Niet alleen omdat ik dan toegaf aan mijn (kleine) neurotische trekje om orde te scheppen, maar ook omdat ik daarmee nog eens de dag doorliep. Had ik alles gedaan? Lees meer
Was ik niets vergeten? En zo ja, kon dat uitgesteld worden naar morgen? Ik sloot mijn werkdag op kantoor daarmee af. Maar tegelijkertijd maakte ik mijn werkplek daarmee ook ‘klaar’ voor de volgende dag. Ik checkte mijn agenda op afspraken of vergaderingen die ik had. De documenten die ik daarvoor nodig had, gingen alvast op een stapel.
En ik wist wat mij te doen stond de volgende dag. Geen verrassingen, geen stress. In ieder geval niet op dat gebied…
Wil jij ook graag voorbereid en met nieuwe energie aan je nieuwe werkdag beginnen? Deze tips kunnen je daarbij helpen.
- Maak aan het eind van de dag een ‘done-lijstje’. Wat heb je allemaal gedaan? Wat je nog niet hebt gedaan, kan op het ‘to-do lijstje’ van de volgende dag.
- Ruim je bureau op. Zo begin je de volgende dag met nieuwe energie en zonder de stress van gisteren.
- Weet hoe je nieuwe dag eruit ziet. Op die manier kan je niet voor verrassingen komen te staan, als je 15 minuten later op kantoor verschijnt en er staan 9 mensen op je te wachten. Oeps, vergadering vergeten!
- Als je overzicht hebt over je agenda en je ‘to-do lijstje’ dan weet je ook meteen of je al dan niet tijd hebt die extra klus erbij te nemen of om spontaan te gaan lunchen met die leuke business coach.
Wil je meer tips of adviezen over het inrichten van je werkplek? Neem contact met me op.