In alledaagse dingen schuilt kunst… maar je moet het wel zien

Afgelopen zaterdag was ik op de Object Rotterdam. Een jaarlijkse beurs in Rotterdam, verspreid over diverse gebouwen, waar designers hun ontwerpen en collecties tonen. ‘On the cutting edge of design, art, fashion, architecture and crafts. A must-see for design minded people”. Het HAKA gebouw was dus dit weekend een mooie plek om inspiratie op te doen. Niet alleen gebouw zelf inspireerde, ook de presentaties van een aantal ontwerpers waren verrassend.

Door het gebruik van andere materialen dan gebruikelijk, veranderen alledaagse gebruiksvoorwerpen in bijzondere voorwerpen. Of door een detail uit te vergroten, verandert de verhouding waardoor je weer heel anders naar iets kijkt wat je anders over het hoofd ziet. Kortom: het gaat om het anders kijken en anders toepassen.

Waar ik heel blij van werd waren kleine composities van de kunstenaar Floris Hovers. Hij maakt ini-mini stadsgezichten, woonwijken of industriegebieden door composities te maken van houtjes, kleur en kleine alledaagse voorwerpen. En dat doet hij op een hele simpele en natuurlijke manier, waardoor de eenvoud al een kunst op zich is.

Misschien kunnen we allemaal een kunstwerkje van Floris Hovers op ons bureau zetten. Als een kleine ‘reminder’ dat we inspiratie kunnen halen uit alledaagse dingen. Dat inspiratie niet iets is wat groots & meeslepend op je pad moet vallen. Maar dat het overal in zit. Als we het maar willen zien.

Dus anders naar dingen kijken…. Dat is de kunst!